Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Ξαφνιάστε τον. Ζορίζεται στα δύσκολα






Με ατού για τον Παναθηναϊκό την αύρα και την δυναμική που έχει από χθες το βράδυ σαν σύλλογος, μετά την εκπληκτική νίκη επί της Μπαρτσελόνα, πρέπει να δει και το παιχνίδι ποδοσφαίρου στο Καραϊσκάκη.

Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουμε την πραγματικότητα ή να κρύψουμε την αλήθεια. Σαφώς και ο Ολυμπιακός αυτή την στιγμή υπερέχει. Και σαν ομάδα και σαν ψυχολογία και συνολικά.

Όμως αυτό απέχει πολύ από το να θεωρούμε χαμένη ιστορία το ντέρμπι της Κυριακής.

Κι όχι μόνο γιατί στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει τελειωμένη ιστορία πριν την λήξη του αγώνα. Αλλά γιατί και κυρίως, υπάρχουν ποδοσφαιρικά δεδομένα, που επιτρέπουν στον Παναθηναϊκό να ανατρέψει την αίσθηση ή και τις πιθανότητες αν θέλετε, που υπάρχουν για το συγκεκριμένο παιχνίδι.
Συγκεκριμένα.

Ο Ολυμπιακός φέτος, σαν ομάδα δεν έχει δείξει κάτι... καταιγιστικό ή αχτύπητο. Πολύ περισσότερο έχει αναδείξει σημαντικές αδυναμίες σαν ομάδα, ειδικά στα παιχνίδια που εξελίσσονται σε δύσκολα ή ανάποδα γι' αυτόν.

Εκεί λοιπόν πρέπει να επικεντρώσει την προσπάθειά του ο Παναθηναϊκός. Με βασικό στόχο, να μην κάνει εύκολο το παιχνίδι για τον Ολυμπιακό. Να μην μπει δηλαδή στο γήπεδο, με τακτική, συμπεριφορά και νοοτροπία, που να λέει στον αντίπαλό του "είσαι καλύτερος θα κοιτάξω να δω τι μπορώ να γλιτώσω από σένα σήμερα".

Δεν λέω εδώ, ούτε να παίξει ανοικτά, ούτε ασυλλόγιστα, ούτε απρόσεκτα ο Παναθηναϊκός. Το αντίθετο. Πρέπει να είναι και πολύ διαβασμένος και πολύ προσεκτικός και συμπαγής σαν ομάδα.

Όμως έχει ιδιαίτερη σημασία, το με ποιο τρόπο θα το κάνει αυτό. Αν δηλαδή θα το κάνει με επιθετικό τρόπο, ή αν θα αρκεσθεί να περιμένει όσο καλύτερα οργανωμένος και μαχητικός μπορεί, το... μοιραίο.

Τα μέχρι τώρα παιχνίδια του Ολυμπιακού, ειδικά τα θεωρητικά δύσκολα, έχουν δείξει μια πολύ σημαντική αδυναμία του σαν ομάδα.

Ότι μπλοκάρει αν δεν κυλήσει καλά το παιχνίδι γι' αυτόν. Ότι αν δεν του πάει καλά από την αρχή, με το πέρασμα της ώρας, όχι απλά δεν αυξάνει ταχύτητα και ένταση, αλλά αντίθετα δυσκολεύεται αφάνταστα ακόμα και στην δημιουργία φάσεων.

Αυτό έχει την εξήγησή του ποδοσφαιρικά. Και συγκεκριμένα, έχει να κάνει με το ότι ο Ολυμπιακός σαν ομάδα, δεν είναι στημένος και διαρθρωμένος ορθολογικά σαν ομάδα. Αλλά στηρίζεται κυρίως στην ικανότητα και ταχύτητα της επιθετικής του γραμμής με τους Τζιμπούρ, Μήτρογλου και Αμπντούν, χωρίς όμως να διαθέτει ανάλογη ποιότητα και τρεξίματα στο κέντρο του, για να τους υποστηρίξει σε διάρκεια.

Γι' αυτό και όταν τα πράγματα ζορίζουν, ακόμα και μέσα στο Καραϊσκάκη, ο Ολυμπιακός δυσκολεύεται να κάνει παιχνίδι και επαφίεται στις ατομικές ενέργειες των συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών, που όντως για τα ελληνικά δεδομένα είναι πολλές φορές αρκετές για να κρίνουν ένα παιχνίδι.

Ο Παναθηναϊκός λοιπόν, πρέπει να μπει στο παιχνίδι με αυτό ακριβώς τον στόχο. Να αναγκάσει τον Ολυμπιακό δηλαδή, να πάει εκεί το παιχνίδι του. Να προσπαθεί δηλαδή να κάνει παιχνίδι με όσο γίνεται πιο αποκομμένους τους επιθετικούς του από το κέντρο τους και να τους αναγκάσει σε ατομικές προσπάθειες που λογικά αντιμετωπίζονται και πιο αποτελεσματικά.

Αντίθετα, θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα ο Παναθηναϊκός, αν αφήσει χώρο στο κέντρο στον Ολυμπιακό και του επιτρέψει να πάει σε πιο οργανωμένο και άνετο παιχνίδι. Κάτι που εκτός των άλλων, θα του ελαχιστοποιήσει και τις πιθανότητες λάθους στο κέντρο του, κάτι στο οποίο είναι αρκετά επιρρεπής όταν ζορίζεται, όπως έχει δείξει μέχρι τώρα στα παιχνίδια του.

Όλα αυτά, σαν τελική σούμα για την τακτική και νοοτροπία του Παναθηναϊκού μέσα στο παιχνίδι, συνοψίζονται στο εξής απλό.
Ο Παναθηναϊκός πρέπει να μπει στο Καραϊσκάκη, με στόχο να ξαφνιάσει κατ' αρχήν ψυχολογικά και να ζορίσει κατά δεύτερο τακτικά, το κέντρο του Ολυμπιακού, που για μένα είναι και το πιο αδύνατο σημείο του.

Από κει και πέρα, είναι σίγουρο πως η αμυντική γραμμή του Ολυμπιακού, δεν εμπνέει δα και την μεγαλύτερη δυνατή σιγουριά και μπορεί ο Παναθηναϊκός να χτυπήσει εκεί αν του δοθεί ή πιο σωστά αν δημιουργήσει την ευκαιρία.

Απ' αυτή την άποψη οι καθοριστικοί για τον Παναθηναϊκό ποδοσφαιριστές σ' αυτή την μάχη, είναι ο Βιτόλο κατ΄αρχήν που θα κληθεί να σηκώσει το βάρος στο χώρο του κέντρου και ο Σισοκό κατά δεύτερο. Ο Σισοκό που στο συγκεκριμένο παιχνίδι, εκτός από το να "αρέσει" όταν έχει την μπάλα στα πόδια του, κάτι που έτσι κι αλλιώς το χει, θα πρέπει να έχει εντολές να γίνεται όσο πιο απειλητικός μπορεί, ακόμα και με ανορθόδοξο τρόπο, δηλαδή ατομικές ενέργειες ή σουτ ακόμα και με όχι και τόσο ιδανικές προϋποθέσεις.

Αυτά προ το παρόν και... πριν το παιχνίδι της Κυριακής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

live scores


powered by Agones.gr - livescore