Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Το "και γιατί όχι" του τότε και του σήμερα












"Και γιατί όχι στο Τσάμπιονς Λιγκ" δήλωσε ο Φάμπρι απ' ότι διάβασα πρωί-πρωί. Και μάλιστα η συγκεκριμένη δήλωση, όχι μόνο αποτέλεσε είδηση για τον Παναθηναϊκό, αλά χαιρετίστηκε και σαν σαφέστατη ένδειξη της συνολικής ανάτασης στο σύλλογο. Τόσο από πλευράς αγωνιστικής, όσο και ψυχολογικής.
Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο.

Το "και γιατί όχι στο Τσάμπιονς Λιγκ" από μόνο του σαν... ερώτημα, ή το ότι αυτό αντιμετωπίσθηκε με τον τρόπο που αντιμετωπίσθηκε;

Σε σχέση με το πρώτο, απλά θα θυμίσω, ότι το "και γιατί όχι"¨, κάποτε και μάλιστα όχι τόσο παλιά αλλά στα πολύ... κοντινά χρόνια της μιζέριας, το λέγαμε στον Παναθηναϊκό όταν μιλάγαμε για προκρίσεις επί της Ρεάλ, της Μπαρτσελόνα και της Μάντσεστερ, ή όταν μετά τον πρώτο γύρο των ομίλων, μιλούσαμε και ονειρευόμασταν τελικό ή και κατάκτηση ακόμα.

Να θυμίσω ότι το "και γιατί όχι" σε... ελεύθερη μετάφραση, ήταν τραγούδι στα χείλια των οπαδών του Παναθηναϊκού όπως εκείνο το μυθικό 'βουντού-βουντού και πράσινη μαγεία, το κύπελλο θα φέρουμε από την Ισπανία", μετά το 0-1 επί της Πόρτο του Μουρίνιο, όταν ο τελικός ήταν προγραμματισμένος για την Βαρκελώνη.

Αλλά αυτά στα χρόνια της... μιζέριας. Στα χρόνια της εκτόξευσης των πιο ισχυρών από τον Αμπράμοβιτς που τους ψάχνουμε και εμείς αλλά και ο... Αλαφούζος και κανείς δεν τους βρίσκει, μάλλον το βουντού-βουντού θα πρέπει να το προσαρμόσουμε στο πως θα ξεπεράσουμε τα Γιάννινα και το Λεβαδειακό και θα πάρουμε την... πέμπτη θέση.

Όμως το χειρότερο δεν είναι αυτό. Αυτό πες ότι είναι πια και μια...αντικειμενική πραγματικότητα εδώ που έφτασαν οι... αγωνιστές της απελευθέρωσης τον Παναθηναϊκό.

Το χειρότερο όλων, είναι η υποδοχή του "και γιατί όχι Τσάμπιονς Λιγκ".

Η θριαμβευτική υποδοχή για την ακρίβεια μιας δήλωσης που αντιμετωπίζει την προοπτική να... προσπαθήσουμε να παίξουμε Τσάμπιονς Λιγκ, σαν ένδειξη ανάτασης και προόδου του Παναθηναϊκού.

Αν πω εδώ, ότι μια τέτοια δήλωση θα ήταν μέχρι τώρα ανάλογη ένδειξη για τον Ατρόμητο, για τον Αστέρα Τρίπολης, για την ΑΕΚ, για τον ΠΑΟΚ και λοιπά, μάλλον τζάμπα θα το πω. Ειδικά αν απευθυνθώ σ' αυτούς που... πανηγυρίζουν γιατί κάναμε δυο συνεχόμενες νίκες.

Οι τύποι δεν πρόκειται να θιχτούν  ακριβώς γιατί από Παναθηναϊκό δεν έχουν μυρουδιά και με τον Παναθηναϊκό δεν έχουν καμιά σχέση. Και πρακτικά, αλλά και σαν νοοτροπία και αίσθηση.
Θα πω όμως και θα θυμίσω κάτι άλλο.

Πως γι' αυτούς ειδικά τους τύπους, που πρωταγωνίστησαν απ' όποιο πόστο και αν το έκαναν στην απαξίωση μέχρι του ορίου της διάλυσης του Παναθηναϊκού, το... Τσάμπιονς Λιγκ κάποτε, αποτελούσε το... φερετζέ της αποτυχίας του Παναθηναϊκού. Θα θυμίσω ανακοινώσεις των τότε... αντιστασιακών οργανωμένων "να τελειώνει η καραμέλα της Ευρώπης".

Να θυμίσω πανό "η δεύτερη θέση είναι για τα λογιστικά βιβλία η πρώτη μόνο γράφει ιστορία".
Να θυμίσω τις αποδοκιμασίες όταν ο Παναθηναϊκός κέρδιζε σε αγώνες Τσάμπιονς Λιγκ γιατί... δεν ήταν σωστή μια αλλαγή ή γιατί ο αντίπαλος,... μας έκανε ευκαιρίες.
Να θυμίσω... να θυμίσω... να θυμίσω και τι να να πρωτοθυμίσω.

Θα μπορούσα εδώ να πω, ότι το φαινόμενο της τότε και τώρα αντιμετώπισης, αποτελεί απλά μια απόδειξη της... μετάλλαξης των συγκεκριμένων τύπων από πλευράς νοοτροπίας και DNA της ομάδας της οποίας λένε... ακόμα ότι είναι υποστηρικτές.

Όμως θα ήταν πού βολική γι' αυτούς η συγκεκριμένη εξήγηση. Καθώς μετάλλαξη υπέστη και μάλιστα δραματικά, ο σύλλογος συνολικά σαν τέτοιος. Οι ίδιοι όμως δεν υπέστησαν καμιά μετάλλαξη. Συνειδητά έλεγαν τότε αυτά που έλεγαν, συνειδητά λένε τώρα αυτά που λένε.

Ήξεραν και τότε τι πολεμούσαν και απαξίωναν, ξέρουν και τώρα τι στηρίζουν και υποστηρίζουν.

Το μεροκάματο υποστήριζαν πάντα και αυτούς που τους το έδιναν. Απλά οι... ανάγκες και οι στόχοι άλλαξαν. Τότε έπρεπε να καταστρέψουμε ότι καλό υπήρχε και με σοφιστείες να κάνουμε τον κόσμο να μην μπορεί να χαρεί ούτε μια νίκης το Τσάμπιονς Λιγκ, τώρα πρέπει να κρύψουμε την κατάσταση που φέραμε τον Παναθηναϊκό και να κάνουμε τον κόσμο να νοιώθει κι ευχαριστημένος κιόλας γιατί αυτό που κάποτε το είχε δεδομένο σήμερα το αντιμετωπίζει σαν μακρινό όνειρο και το περιγράφει με την φράση "και γιατί όχι...".

Απ' αυτή την άποψη, πραγματικά άξιος ο μισθός τους. Όλων και σε όποιο τομέα και αν εμφανίζεται και λειτουργεί ντυμένος τον μανδύα του... ακραιφνούς Παναθηναϊκού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

live scores


powered by Agones.gr - livescore